Metro Lekafjord rigges for tjeneste

Publisert: 31.05.2023
Kategori: Nyheter
Forfatter: Metro-Opus

En effektiv, miljøvennlig og tilgjengelig hurtigbåt. Målet nærmer seg. Rederiet Metro-Opus har inngått kontrakt med ProZero Norge om et unikt fartøy på knappe 15 meter, universelt utformet og med kapasitet til 12 passasjerer.

Med base på namdalskysten fortsetter Metro-Opus (etablert i 2021) sitt nyskapende arbeid for Europas første metrobåt: Løsningen hvor mindre fartøy betjener lokale havner til og fra større knutepunkt. En maritim versjon av luftfartens «kortbanenett».
Jobben er både ambisiøs og nyskapende: Beboerne i distriktet skal tilbys en komfortabel, sikker og ikke minst raskere reise tilpasset lokale behov. Leka er et eksempel; fra øya har et antall personer jevnlig behov for reise til sentrene Rørvik og Namsos. Alt i dag er et hurtigbåttilbud etablert, men i praksis byr dette på noen begrensninger. Lav fleksibilitet og lang samlet reisetid er to utfordringer.

NY LØSNING: Øya Leka (under solen) er bare en knapp halvtimes hurtigbåtkjøring fra kystbyen Rørvik, og fra september starter rederiet Metro-Opus prøvedrift på strekningen. (Foto: Tom Lysø)

Prøvedrift til høsten
– Metrobåten skal ikke konkurrere med den etablerte ruten. Hensikten er å gjøre det eksisterende tilbudet bedre og mer effektivt. I dag er det en stor utfordring at hurtigbåter kjører med veldig mange tomme seter. Uheldig; både samfunns- og klimamessig. Vi er bokstavelig talt på vei mot en funksjonell og universell løsning for lokalmarkedet – med et veldesignet fartøy for god marsjfart, sjødyktighet og reduserte utslipp, sier prosjektleder Rasmus Husby Larsen i Metro-Opus om arbeidet som blant andre Innovasjon Norge støtter.
I september måned skal etter planen den første metrobåten med passasjersertifikat inn i forsøksdrift på Namdalskysten. Leverandør ProZero Norge har på lag med Metro-Opus tatt nyeste teknologi, materialvalg og universell utforming inn i en kompakt løsning. Og denne uka fikk nybygget sitt navn: «Metro Lekafjord».
– Båten designes for 12 passasjerer, hvorav to rullestoler. Videre en besetning på to, samt gode muligheter for stykkgods. Tilgang, av- og påstigning, blir fornuftig og tilgjengelig for alle brukere. Det samme gjelder løsninger om bord. Universell utforming, at båten skal være trygg og enkel tilgjengelig for alle, blir nok det viktigste for at metroløsningen i praksis, framholder prosjektlederen.

METRO LEKAFJORD: Universell utforming er hele tiden blitt prioritert, og denne uka vedtok styret navnet på den nyskapende hurtigbåten: «Metro Lekafjord»

 

Kompakt og effektiv

Med lengde på under 15 meter er båtens kabin utformet med ergonomi, komfort og arbeidsmiljø for øye. Skrog og tekniske løsninger er optimalisert for å ivareta to ulike krav: Lav motstand for å minimere forbruket – samt redusert rulling og stabilisert framdrift.
– Med dypt V-skrog og flere system som forbedrer sjøegenskapene, får vi et fartøy godkjent for krevende vær. Sammen med tilgjengelighet og de innvendige løsningene for at båten skal løse oppgaven i hverdagen, sier en optimistisk Rasmus Husby Larsen.
Administrerende direktør i ProZero, danske Jonas Pedersen, er svært fornøyd med samarbeidet med Metro-Opus.
– Med et velprøvd skrog og modulært design- og byggekonsept for å imøtekomme alle behov, er det utviklet et unikt passasjerfartøy i kompaktklassen, mener Jonas Pedersen.

 

Kontakt Metro-Opus:
Rasmus Husby Larsen, prosjektleder

Mob 454 63 245

Epost: rasmus@metro-opus.com

 

DEL DENNE ARTIKKELEN: