En måneds test av ny båtrute innledes

Publisert: 22.09.2023
Kategori: Nyheter
Forfatter: Metro-Opus

MS «Råsa» (bildet) på 15 meter og med kapasitet til 43 personer settes 1. oktober inn på testing av det nye rutetilbudet. Båten måler det samme som nye «Metro Lekafjord», men er annerledes rigget enn det spesialtilpassede fartøyet som kommer. (Foto: Rolf Kristoffersen).

Pressemelding fra Metro-Opus, onsdag 20. september 2023

1. oktober åpner testperioden for en nyskapende hurtigbåtrute. Det månedslange tilbudet fra Metro-Opus blir gratis for alle, og skjer med Trøndelag fylkeskommune og andre aktører som samarbeidspartnere.

Den kommende høstmåneden vil det sjekkes ut hvordan et fleksibelt, lokalt tilpasset og universelt kollektivtilbud kan fungere. Prosjektleder Rasmus Husby Larsen i Metro-Opus er spent på responsen, og framholder at ærlige tilbakemeldinger på både reisetilbud og rutetabell blir viktig.
– Å bo på eksempelvis Leka eller kystnære grender nord i Nærøysund er flott, men «avstandsutfordringen» til servicefunksjoner og tjenesteytere i Rørvik og gjerne også Namsos er vesentlig. Rask og fleksibel transport er derfor viktig for mange, mener Husby Larsen som venter at testperioden vil gi nyttige svar fra brukerne rundt et nytt framtidig kollektivtilbud.

Noe helt nytt
Samfunnsøkonomisk, klima- og ressursmessig er det en utfordring at svært mange av dagens hurtigbåter går med lav utnyttelse av setekapasiteten og tilsvarende høyt forbruk av fossilt drivstoff.
– Også det tar Metro-Opus mål av seg å gjøre noe med. Derfor har vi i to år sammen med ulike partnere lagt ned et betydelig arbeid for en kjapp metrobåt som løser regionale oppgaver fleksibelt og med lave utslipp. Faktisk er dette noe helt nytt i Europa, sier Husby Larsen som særlig peker på Metro-Opus’ egne krav til universell utforming.
– At absolutt alle brukere får grei tilgang vil avgjøre om en ellers trygg metrobåt blir en suksess eller ei, mener Husby Larsen.

«Metro Lekafjord» kommer
Selskapet er nå i sluttfasen med klargjøring av helt nytt fartøy. «Metro Lekafjord» blir imidlertid ikke klar til 1. oktober. Derfor vil testperioden gjennomføres med MS «Råsa»; tilhørende Lovund Skyss med hovedkontor i Sandnessjøen.
Denne båten på 15 meter har kapasitet for 43 passasjerer. Servicefart er 25 knop, mens «Metro Lekafjord» – som også måler 15 meter – vil gå med 30 knop.
– Med testperioden i oktober vil vi få mange svar rundt behovet for en tilpasset og fleksibel hurtigbåt. Oppfordringen er at gratisordningen testes ut for hva den er verdt – med mål om at avstandsutfordringen på denne delen av namdalskysten skal bli så liten som mulig, sier Rasmus Husby Larsen.

Egen rutetabell
Ut fra meldte behov er det satt opp en egen rutetabell for testperioden. Alle ukedager i hele oktober vil det på ettermiddagstid fra Rørvik gå en fast rute til Frøvik på Leka, med reisetid 45 minutter om båten går direkte.
Underveis til Frøvik ligger Eidshaug og Fjølvika i Nærøysund som mulige anløpssteder på anrop. Går båten innom her, vil reisetiden til Frøvik bli noe forlenget. Videre vil også anløp av Gutvik lengre nord på fastlandet av Leka skje på anrop – med 10 minutters reisetid fra Frøvik.
Mandag til fredag blir det også åpning for en bestillingstur fra Rørvik til Gutvik, drøye to timer før den faste turen med avgang fra Rørvik 16:00.

Link til rutetabell testrute på hjemmeside Metro-Opus:
https://metro-opus.com/rutetabell-metro-testrute-980/

DEL DENNE ARTIKKELEN: